На Главную E-mail
       
 
Нескучный сад 5-6 (88)
   
 
Архив по номерам   Редакция   Контактная информация
   

По благословению Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II

Нескучный сад - Журнал о православной жизни
+7 (495) 912-91-19
 
 
 
Разделы сайта
 
Дополнительно:
 Фраза полностью
 Любое из слов
 Во всех полях
 Только в заголовках
 
  Жизнь в Церкви №0'0000

Богослужебные тексты для общего народного пения: Память святых апостолов Петра и Павла (11-12 июля 2012 г.)


Версия для печати
11.07.12, 15:10

Во многих храмах Москвы прихожане стараются подпевать, в некоторых храмах даже практикуется «народное пение». Участвовать в богослужении можно и молча. Но в любом случае богослужебные тексты хорошо бы понимать, удобно следить глазами за текстом ключевых богослужебных песнопений. Размещаем текст для общего народного пения к праздничным всенощной и литургии.


ПЕСНОПЕНИЯ ДЛЯ ОБЩЕНАРОДНОГО ПЕНИЯ

Память святых славных и всехвальных и первоверховных апостолов  Петра и Павла.

Блажен муж

Блажен муж, иже не иде на совет нечестивых. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Яко весть Господь путь праведных, и путь нечестивых погибнет. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Работайте Господеви со страхом, и радуйтеся Ему с трепетом. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Блажени вси надеющийся Нань. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Воскресни Господи, спаси мя, Боже мой. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Господне есть спасение, и на людех Твоих благословение Твое. Аллилуиа. Алиллуиа. Алиллуиа. Слава Отцу и Сыну и Святому Духу. И ныне. И присно и во веки веков. Аминь. Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа. Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа. Слава Тебе, Боже (трижды).

Сподоби Господи

Сподоби, Господи, в вечер сей без греха сохранится нам. Благословен еси, Господи Боже отец наших, и хвально и прославлено имя Твое во веки, аминь. Буди, Господи, милость Твоя на нас, якоже уповахом на Тя. Благословен еси, Господи, научи мя оправданием Твоим. Благословен еси, Владыко, вразуми мя оправданием Твоим. Благословен еси, Святый, просвети мя оправдании Твоими, Господи, милость Твоя во век; дел руку Твоею не презри. Тебе подобает хвала. Тебе подобает пение, Тебе слава подобает, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Ныне отпущаеши

Ныне отпущаеши раба Твоего, Владыко, по глаголу Твоему с миром: яко видеста очи мои спасение Твое, еже еси уготовал пред лицем всех людей, свет во откровение языков, и славу людей Твоих Израиля.

Благословлю Господа

Благословлю Господа на всякое время, выну хвала Его во устех моих. О Господе похвалится душа моя: да услышат кротцыи и возвеселятся. Возвеличите Господа со мною, и вознесем имя Его вкупе. Взысках Господа, и услыша мя, и от всех скорбей моих избави мя. Приступите к Нему, и просветитеся, и лица ваша не постыдятся. Сей нищий воззва, и Господь услышай, и от всех скорбей Его спасе и. Ополчится Ангел Господень окрест боящихся Его, и избавит их. Вкусите и видите, яко благ Господь: блажен муж, иже уповает Нань. Бойтеся Господа вси святии Его, яко несть лишения боящимся Его. Богатии обнищаша и взалкаша: взыскающии же Господа не лишатся всякаго блага.

Бог Господь

Бог Господь, и явися нам, благословен грядый во имя Господне.

Тропарь праздника

Апостолов первопрестольницы, и вселенныя учителие, Владыку всех молите, мир вселенней даровати, и душам нашим велию милость.

Величание

Величаем вас, апостоли Христовы Петре и Павле,/ весь мир ученьми своими просветившия/ и вся концы// ко Христу приведшия.

СТИХИРЫ ПРАЗДНИКА (поются клиросом)

Стихиры на Господи воззвах: Киими похвальными венцы увязем Петра и Павла, разделенныя телесы, и совокупленныя Духом, богопроповедников первостоятели? Оваго убо, яко апостолов предначальника: оваго же, яко паче инех трудившася. Сих бо воистинну достойно безсмертныя славы венцы венчает Христос Бог наш, имеяй велию милость.

Киими песненными добротами воспоем Петра и Павла, богоразумия криле, прелетевшия концы, и к небеси вознесшияся? Руце евангелиа благодати. Нозе истиннаго проповедания, реки премудрости: крестныя роги, имиже демонов бровь Христос низложи, имеяй велию милость.

Киими духовными песньми похвалим Петра и Павла, безбожия заклавшия незатыкаемая уста, страшныя Духа мечи, Рима светлая удобрения, всея вселенныя питатели, Новаго Завета богописанныя скрижали мысленныя, яже в Сионе Христос возгласи, имеяй велию милость?

Слава: Трикратным вопрошением, еже Петре любиши ли Мя, трикратное отвержение Христос исправил есть. Темже и к Тайноведцу Симон: Господи, вся веси, вся знаеши: Ты веси, яко люблю Тя. Темже к нему Спас: паси овцы Моя, паси избранныя Моя, паси агнцы Моя, яже Моею кровию снабдех во спасение. Того моли богоблаженне апостоле, даровати нам велию милость.

Соборнаго послания Петрова чтение. Братие, благословен Бог и Отец Господа нашего Иисуса Христа, Иже по мнозей своей милости порождей нас во упование живо воскресением Иисус Христовым от мертвых, в наследие нетленно и нескверно и неувядаемо, соблюдено на небесех вас ради, иже силою Божиею соблюдени верою, во спасение готовое явитися во время последнее. О немже радуйтеся, мало ныне, аще лепо есть, прискорбни бывше в различных напастех: Да искушение вашея веры многочестнейше злата гибнуща, огнем же искушена, обрящется в похвалу и честь и славу, во откровении Иисус Христове, Егоже не видевше любите, и на Негоже ныне не зряще, верующе же, радуетеся радостию неизглаголанною и прославленною, приемлюще кончину вере вашей, спасение душам.

Соборнаго послания Петрова чтение. Возлюбленнии, препоясавше чресла помышления вашего, трезвящеся, совершенне уповайте на приносимую вам благодать откровением Иисус Христовым. Яко чада послушания, не преобразующеся первыми неведения вашего похотении, но по звавшему вы Святому, и сами святи во всем житии будите. Зане писано есть: святи будите, яко Аз Свят есмь. И аще Отца называете нелицемерно судяща комуждо по делу, со страхом жития вашего время жительствуйте, ведяще, яко не истленным сребром или златом избавистеся от суетнаго вашего жития отцы преданнаго, но честною кровию яко агнца непорочна и пречиста Христа.

Соборнаго послания Петрова чтение. Возлюбленнии, молю яко пришельцы и странники, огребатися от плотских похотей, яже воюют на душу, житие ваше имуще добро во языцех, да о немже клевещут вас аки злодеев, от добрых дел видевше, прославят Бога в день посещения. Повинитеся убо всякому человечу созданию Господа ради: аще царю, яко преобладающу: аще ли же князем, яко от Него посланным, во отмщение убо злодеем, в похвалу же благотворцем. Яко тако есть воля Божия, благотворящим обуздовати безумных человек невежество: яко свободни, а не яко прикровение имуще злобы свободу, но яко раби Божии. Всех почитайте, братство возлюбите, Бога бойтеся, царя чтите. Раби, повинуйтеся во всяцем страсе владыкам, не токмо благим и кротким, но и строптивым. Се бо есть угодно пред Богом, аще совести ради Божия терпит кто скорби, стражда без правды. Кая бо похвала, аще согрешающе мучими терпите? Но аще добро творяще и страждуще терпите, сие угодно пред Богом, на сие бо и звани бысте: зане и Христос пострада по нас, нам оставль образ, да последуем стопам Его: Иже греха не сотвори, ни обретеся лесть во устех Его: Иже укаряемь противу не укаряше, стражда не прещаше, предаяше же судящему праведно: Иже грехи наша Сам вознесе на теле Своем на древо, да от грех избывше, правдою поживем.

На литии стихиры:

 Грядите собори днесь верных, благохвальное и красное собрание, благодати избранныя хитрецы, Петра и Павла, подобными хвалами венчаем, яко независтно всем слово всеявше, с сими и благодать Духа обогатиша, и истиннаго винограда суще лозие, грозд зрел нам возделаша, веселящь сердца наша. К ним же откровенным лицем, и чистою совестию возопием, глаголюще: радуйтеся, разорители безсловесных, и служителие словесных. Радуйтеся, всех Творца и Строителя, избрания красная: радуйтеся, ходатаи благих, и отгонителие лестных, ихже да умолим, молитися присно, к Зиждителю и Учителю, мир крепкостоятелен миру даровати, и душам нашим велию милость.

Ученики Христовы, и основания Церкве, истинныя столпы и стены, и трубы Божественныя Христовых учений и страданий, верховныя Петра и Павла, яко всего мира предстатели восхвалим: сии бо обтекше широту всея земли, якоже ралом всеяша веру, и всем богоразумие всадиша, Троическое являюще Слово. О Петре, каменю и основание, и Павле, сосуде избранный, иже и сопряженнии волы Христовы, вся привлекоша в богоразумию языки, грады же и островы, евреи же паки ко Христу возведоша, и молят спастися душам нашим.

Петре верховне славных апостол, каменю веры, и Павле чудне, святых Церквей вития и светильниче, Божественному престолу предстояще, о нас Христу молитеся.

Павле уста Господня, основание учений, иногда убо гонитель Иисуса Спаса, ныне же и первопрестольник апостолов быв блаженне. Темже неизглаголанная видел еси мудре, даже до третияго небесе возшед, и взывал еси: приидите со мною, и благих не лишимся.

Вышняго Иерусалима, граждане, камень веры, вития Церкве Христовы, Троическая двоица, мира ловцы, оставльше днесь яже на земли отыдоша страданием к Богу, и молятся Ему со дерзновением, спастися душам нашим.

 Премудрость Божия, соприсносущное Слово Отчее, якоже в Евангелиах предрече, многоплодныя лозы, вы есте всехвальнии апостоли: иже грозд зрел и красен, во ветвех ваших носящии, егоже вернии ядуще, услаждаем вкус к веселию. Петре каменю веры, и Павле похвало вселенныя, утвердите стадо, еже стяжасте ученьми вашими.

 

На стиховне стихиры :
Слава: Праздник радостен возсия концем днесь, всечестная память премудрых апостол, и верховных Петра и Павла. Темже и Рим срадуется ликовствуя, в песнех и пениих. Празднуем и мы, братие, всечестный сий день совершивше. Радуйся Петре апостоле, искренний друже твоего Учителя, Христа Бога нашего: радуйся Павле вселюбезнейший, и проповедниче веры, и учителю вселенныя: яко имея дерзновение, супруже святоизбранный, Христа Бога нашего молите спастися душам нашим.

 

Стихиры на хвалитех:

С небесе благодать прием, егда вопрошение учеником Спас, дванадесяточисленным рече апостолом: кого Мя глаголют человецы быти? Тогда убо лучший апостолов Петр, богословствуя отвеща, ясно возопив: Ты еси Христос Живаго Бога Сын. Темже достойно ублажается, яко свыше прием откровение, вязати же и решити праведно прием.

Иже от Отца явлься Божие Слово, кого Мя непщуете вопрошающу Христу, Ты Живаго Отца Сын, яко всем уста богогласуя, абие возопил еси: темже и блажен еси Симоне вар Иона, возмездие приял еси. Ибо славит Бог сего верно славящия, и к восприятию богатно призывает, и каменя тебе непостыдна Церкви водружение и основание положи.

Свыше зван быв, а не от человек, егда земная тьма помрачи очи телесныя, нечестия обличая сетование: тогда небесный свет облиста мысленнии очи, благочестия открывая красоту. Темже познал еси изводящаго свет из тьмы, Христа Бога нашего: Егоже моли, спасти и просветити души наша.

Христопроповедник сый, крестную похвалу носяй, ты, многорачительную Божественную любовь, яко зрящих связующую к желаемому, воистинну паче всех проразсудил еси. Темже и узник прозвался еси Христов, напастей неудобство, яко сладчайшее пищи всякия изволивый, и честныя кончины разрешения сподобился еси, живый Владыце твоему: Егоже моли, спасти и просветити души наша.

ПЕСНОПЕНИЯ ДЛЯ ОБЩЕНАРОДНОГО ПЕНИЯ

Память святых славных и всехвальных и первоверховных апостолов  Петра и Павла.

1-й антифон

Благослови, душе моя, Господа, Благословен еси, Господи. Благослови, душе моя, Господа, и вся внутренняя моя, имя святое Его. Благослови, душе моя, Господа, и не забывай всех воздаяний Его.  Очищающаго вся беззакония твоя,  исцеляющаго вся недуги твоя. Избавляющаго от истления живот твой, венчающаго тя милостию и щедротами. Исполняющаго во благих желание твое: обновится яко орля юность твоя.   Щедр и милостив Господь, долготерпелив и многомилостив. Благослови, душе моя, Господа, и вся внутреняя моя, имя святое Его. Благословен еси, Господи.

2-й антифон

Хвали, душе моя, Господа.  Восхвалю Господа в животе моем, пою Богу моему, дондеже есмь.  Не надейтеся на князи, на сыны человеческия,  в них же несть спасения.  Изыдет дух его, и возвратится в землю свою:  в той день погибнут вся помышления его.  Блажен, емуже Бог Иаковль помошник его,  упование его на Господа Бога своего,  сотворшаго небо и землю,  море и вся, яже в них;  хранящаго истину в век,  творящего суд обидимым, дающаго пищу алчущим.  Господь решит окованныя; Господь умудряет слепцы; Господь возводит низверженныя; Господь любит  праведники; Господь хранит пришельцы, сира и вдову приимет, и путь грешных погубит. Воцарится Господь во век. Бог твой, Сионе, в род и род.

Единородный Сыне, и Слове Божий, безсмертен Сый, и изволивый спасения нашего ради воплотиться от святыя Богородицы и Приснодевы Марии, непреложно вочеловечивыйся, распныйся же Христе Боже, смертию смерть поправый, Един сый Святыя Троицы, спрославляемый Отцу и Святому Духу, спаси нас.

Блаженны:

Во Царствии Твоем помяни нас, Господи, егда приидеши во Царствии Твоем. Блажнени нищии духом, яко тех есть Царство Небесное. Блажени плачущии, яко тии утешатся. Блажени кротции, яко тии наследят землю. Блажени алчущии и жаждущии правды, яко тии насытятся. Блажени милостивии, яко тии помиловани будут. Блажени чистии сердцем, яко тии Бога узрят. Блажени миротворцы, яко тии сынове Божии нарекутся. Блажени изгнани правды ради, яко тех есть Царство Небесное. Блажени есте, егда поносят вам, и изженут, и рекут всяк зол глагол на вы, лжуще Мене ради. Радуйтеся и веселитеся, яко мзда ваша многа на небесех.

После малого входа с Евангелием:

Приидите, поклонимся и припадем ко Христу. Спаси ны, Сыне Божий, во святых дивен Сый, поющия Ти: аллилуия.

Тропарь праздника

Апостолов первопрестольницы,/ и вселенныя учителие, /Владыку всех молите, / мир вселенней даровати, / и душам нашим велию милость.

Величание

Величаем вас, апостоли Христовы Петре и Павле,/ весь мир ученьми своими просветившия/ и вся концы// ко Христу приведшия.

АПОСТОЛЬСКИЕ И ЕВАНГЕЛЬСКИЕ ЧТЕНИЯ

Второе послание к Коринфянам ап. Павла, гл.9, 12: Братия, к стыду говорю, что на это у нас недоставало сил. А если кто смеет хвалиться чем-либо, то (скажу по неразумию) смею и я. Они Евреи? и я. Израильтяне? и я. Семя Авраамово? и я. Христовы служители? (в безумии говорю:) я больше. Я гораздо более был в трудах, безмерно в ранах, более в темницах и многократно при смерти. От Иудеев пять раз дано мне было по сорока ударов без одного; три раза меня били палками, однажды камнями побивали, три раза я терпел кораблекрушение, ночь и день пробыл во глубине морской; много раз был в путешествиях, в опасностях на реках, в опасностях от разбойников, в опасностях от единоплеменников, в опасностях от язычников, в опасностях в городе, в опасностях в пустыне, в опасностях на море, в опасностях между лжебратиями, в труде и в изнурении, часто в бдении, в голоде и жажде, часто в посте, на стуже и в наготе. Кроме посторонних приключений, у меня ежедневно стечение людей, забота о всех церквах. Кто изнемогает, с кем бы и я не изнемогал? Кто соблазняется, за кого бы я не воспламенялся? Если должно мне хвалиться, то буду хвалиться немощью моею. Бог и Отец Господа нашего Иисуса Христа, благословенный во веки, знает, что я не лгу. В Дамаске областной правитель царя Ареты стерег город Дамаск, чтобы схватить меня; и я в корзине был спущен из окна по стене и избежал его рук. Не полезно хвалиться мне, ибо я приду к видениям и откровениям Господним. Знаю человека во Христе, который назад тому четырнадцать лет (в теле ли - не знаю, вне ли тела - не знаю: Бог знает) восхищен был до третьего неба. И знаю о таком человеке (только не знаю - в теле, или вне тела: Бог знает), что он был восхищен в рай и слышал неизреченные слова, которых человеку нельзя пересказать. Таким человеком могу хвалиться; собою же не похвалюсь, разве только немощами моими. Впрочем, если захочу хвалиться, не буду неразумен, потому что скажу истину; но я удерживаюсь, чтобы кто не подумал о мне более, нежели сколько во мне видит или слышит от меня. И чтобы я не превозносился чрезвычайностью откровений, дано мне жало в плоть, ангел сатаны, удручать меня, чтобы я не превозносился. Трижды молил я Господа о том, чтобы удалил его от меня. Но Господь сказал мне: "довольно для тебя благодати Моей, ибо сила Моя совершается в немощи". И потому я гораздо охотнее буду хвалиться своими немощами, чтобы обитала во мне сила Христова

Евангелие от Матфея, гл.16: Придя же в страны Кесарии Филипповой, Иисус спрашивал учеников Своих: за кого люди почитают Меня, Сына Человеческого? Они сказали: одни за Иоанна Крестителя, другие за Илию, а иные за Иеремию, или за одного из пророков. Он говорит им: а вы за кого почитаете Меня? Симон же Петр, отвечая, сказал: Ты - Христос, Сын Бога живаго. Тогда Иисус сказал ему в ответ: блажен ты, Симон, сын Ионин, потому что не плоть и кровь открыли тебе это, но Отец Мой, Сущий на небесах; и Я говорю тебе: ты - Петр, и на сем камне Я создам Церковь Мою, и врата ада не одолеют ее; и дам тебе ключи Царства Небесного: и что свяжешь на земле, то будет связано на небесах, и что разрешишь на земле, то будет разрешено на небесах.

Версия для печати

Тэги: Апостолы 







Код для размещения ссылки на данный материал:


Как будет выглядеть ссылка:
Богослужебные тексты для общего народного пения: Память святых апостолов Петра и Павла (11-12 июля 2012 г.)

Во многих храмах Москвы прихожане стараются подпевать, в некоторых храмах даже практикуется «народное пение». Участвовать в богослужении можно и молча. Но в любом случае богослужебные тексты хорошо бы понимать, удобно следить глазами за текстом ключевых богослужебных песнопений. Размещаем текст для общего народного пения к праздничным всенощной и литургии

Журнал Нескучный сад
 
Реклама
Изготовление куполов, крестов Сталь с покрытием нитрид титана под золото, медь, синий. От 2000 руб. за м2 www.t2000.ru
Знаете ли вы Москву? Какая улица в столице самая длинная, где растут самые старые деревья, кто изображен на памятнике сырку «Дружба», откуда взялось название Девичье поле и в какой стране находится село Москва? Ученье — свет Приближается 1 сентября, день, дети снова пойдут в школу. Знаем ли мы, как и чему учились наши предки, какие у них были школы, какие учителя? Крещение Руси День Крещения Руси пока что не объявлен государственным праздником. Однако этот поворотный момент в истории России изменил русскую государственность, культуру, искусство, ментальность и многое другое. Счастливые годы последней императорской семьи Мы больше знаем о мученическом подвиге и последних днях жизни этой семьи, чем о том, что предшествовало этому подвигу. Как и чем жила августейшая семья тогда, когда над ней не тяготела тень ипатьевского дома, когда еще живы были традиции и порядки аристократической императорской России? Русские святые Кто стал прототипом героя «Братьев Карамазовых»? В честь кого из русских святых назвали улицу на острове Корфу? Кто из наших преподобных не кормил медведя? Проверьте, знаете ли вы мир русской святости, ответив на вопросы нашей викторины Апостолы Петр и Павел: рыбак и фарисей Почему их память празднуется в один день, где был раскопан дом Петра, какие слова из послания к Солунянам стали советским лозунгом и кто был Павел по профессии. 400-летие дома Романовых: памятные места Ко дню России предлагаем викторину о царской династии Романовых. Династия Романовых и благотворительность В год 400-летия воцарения в России династии Романовых вспоминаем служение царей и цариц делам милосердия. Пасха Зачем идет крестный ход — знаете? А откуда пошел обычай красить яйца? А когда отменяются земные поклоны? Кто написал канон «Воскресения день»? Великий пост Проверьте себя, хорошо ли вы знаете постное богослужение. Сретение Рождественская викторина
Читайте также:






Новости милосердия.ru
 
       
     
 
  Яндекс цитирования



 
Перепечатка материалов сайта в интернете возможна только при наличии активной гиперссылки на сайт журнала «Нескучный сад».
Перепубликация в печатных изданиях возможна только с письменного разрешения редакции.